Blog post

En liten rundtur i kunstens Mekka

Firenze er ikke bare storslåtte katedraler og broer. Her finnes også mange museer med noen av verdens mest kjente kunstverk. Bli med inn i noen av dem og ta en kikk!

Museo dell’Opera del Duomo

Museo dell’Opera del Duomo holder til i en ganske anonym bygning på baksiden av Santa Maria del Fiore og inneholder kunstverk som opprinnelig ble laget til katedralen. Det sies at man her har en av verdens viktigste samlinger av skulpturer.

Fra Museo Dell’Opera del Duomo

Paradisets dører

Ghibertis dører er et av de første eksemplene på tredimensjonal kunst

Her kan du blant annet se de originale dørene til Baptistkirken som Lorezo Ghiberti lagde på begynnelsen av 1400-tallet. Han brukte 21 år på å gjøre dem ferdige. Michelangelo kalte dem for Paradisets dører. Etter århundrer med slitasje og skader etter en oversvømmelse av elven Arno i 1966 ble dørene tatt ned, restaurert og stilt ut på Opera del Duomo museet.

Pieta av Michelangelo

Dette er en av de siste skulpturene Michelangelo laget da han var mellom 72 og 80 år gammel (han ble 88). Nicodemus (med hetten) skal være et selvportrett. Det var meningen at marmorstatuen skulle pryde hans egen grav, men Michelangelo var så misfornøyd at han med vilje ødela Kristus’ arm og deretter solgte han den. Den er derfor aldri ferdigstilt.

Den angrende Maria Magdalene av Donatello

Donatello er kjent som den som gjenoppfant skulpturkunsten i sin samtid.

Maria Magdalena av Donatello

Denne statuen av Maria Magdalena er laget i tre og er fra 1453-55.

Den ble mottatt med forbløffelse i samtiden fordi den er uvanlig realistisk og har svært god forståelse for den menneskelige anatomi.

Denne skulpturen gjorde et sterkt inntrykk på meg. Den er så annerledes enn alt annet man ser fra renessansen og man kan nesten føle fortvilelsen og utmattelsen til Maria Magdalena.

 

 

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio er det gamle rådhuset i Firenze og er i dag museum. På utsiden kan man se en kopi av Michelangelos David. Originalen sto her tidligere, men er nå flyttet til museet Accademia.

Uffizi museet

Uffizi museet ligger ved siden av Palazzo Vecchio og ble bygget på 1500-tallet som administrasjonsbygning for den kjente Medici familien. I dag er den av et av de mest populære turistmålene i Firenze. Her er noen av de mest kjente verkene man kan se her:

«Våren» av Botticelli, ca 1482

«Venus’ fødsel» av Botticelli, ca 1486

«Bebudelsen» av Leonardo da Vinci, 1472-75

Skisse av Leonardo da Vinci

«De hellige tre kongers tilbedelser» av Leonardo da Vinci, 1481

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og til slutt:

Litt moderne gatekunst.

 

Post a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forrige innlegg Neste innlegg