Blog post

Edinburgh – for de historieinteresserte

Hvis man likevel må slepe seg gjennom mørke og tunge høstmåneder, kan man likså godt gjøre det på et interessant sted. Og hva passer bedre til tåke, yr og mørke ettermiddager enn den gotiske stemningen i Edinburgh?

Navnet Edinburgh kommer antagelig fra brytoniske Din Eidyn som betyr Eidyns Fort. Edingburgh har vært Skottlands hovedstad siden 1437 og er sete for det skotske parlamentet som ble gjenopprettet i 1999. Byen er på UNESCOs verdensarvliste.

Edinburg Castle ligger på toppen av Castle Rock som er en utdød vulkan. Det er registrert menneskelig aktivitet her siden jernalderen, og det har vært et kongelig slott her siden David I regjerte på 1200-tallet. Slottet er den største turistattraksjonen i Skottland målt etter billettinntekter.

Utsikt mot byen og starten på The Royal Mile.

Skottland har en lang og rik historie, men for en som er glad i Tudor-tiden, er Maria Stuart (1542-1587) spesielt interessant.

Maria Stuart ble dronning av Skottland bare 6 dager gammel da faren James V ble drept i kamp. Moren hennes var den franske adelskvinnen Maria av Guise og hun tok over regentskapet.

Da Henrik 8. prøvde å spleise Maria Stuart med sin egen arveprins Edvard, sendte moren henne til det franske hoffet, fem år gammel. Der ble hun forlovet og gift med arveprins Francois og ble senere dronning av Frankrike også. Da ektemannen døde etter ett års ekteskap, dro hun tilbake til Skottland, men var lite populær på grunn av sin katolsk tro. Hun ble gift ytterligere to ganger og fikk sønnen James  i 1566.  Man kan besøke det knøttlille værelset hvor han ble født i Edinburgh slott.

Marias Stuart var barnebarnet til Henrik 8.’s søster Margareth. Da Elisabeth I ble engelsk dronning som den siste i arverekken til Henrik 8., mente Maria at hun hadde større rett på tronen ettersom Elisabeth var blitt erklært som uekte barn da hennes mor Ann Boleyn mistet hodet. Dette førte til en livslang krangel om den engelske tronen mellom de to. Da Elisabeth til slutt fikk tatt Maria til fange, vegret hun seg for å henrette en slektning og kongelig og holdt henne heller fanget i 20 år. Men til slutt førte Marias mange sammensvergelser for å styrte Elisabeth til at hun ikke hadde annet valg enn å signere dødsdommen. Maria Stuart ble henrettet i 1587.
Da Elisabeth I døde i 1603, ble Marias sønn James arving til den engelske tronen og den skotske og den engelske tronen ble forent i det som kalles Union of the Crowns.

Mellom Edinburgh slott og Holyrood Palace går The Royal Mile, hovedgaten i Edinburgh. Her finner man flere kirker, gamle puber og mange små, trange smug som kalles Close.

Byens historie og gotiske arkitektur er perfekt for nattlige Ghost Tour sightseeing.

Pause…

«Hop on – hop off «- bussene er en ypperlig måte å se Edingburgh på, særlig man skulle råke ut for dårlig vær og det kan jo skje i november. Det koster 15 pund pr pers og billetten varer et helt døgn. Man kan gå av og på så mye man vil.

Vi var så heldige å få Ross som guide. Hun fortalte om Edinburghs historie på inn- og utpust, og kalte alle som kom ombord for «love».

Vi hoppet på ved hotellet vårt McDonald Holyrood hotell i enden av Royal Mile. Like ved ligger det skotske parlamentet og Holyrood Palace hvor Dronning Elisabeth bor når hun er i byen. Palasset ligger rett under åsen som kalles Arthur’s Seat, som er en gammel vulkan og etter sigende kong Arthur’s legendariske Camelot.

I utkanten av Holyrood parken finner vi et lite to etasjers hus. Dette kalles Maria Stuarts badehus, selv om det er uvisst om det noen gang har vært noe bad her. Antagelig ble det brukt mest som et sted hvor de kongelige kunne slappe av når de vandret rundt i parken.

Holyrood Palace

Maria Stuarts badehus.

Arthurs Seat. Hvis du ser nøye etter kan du se folkene som har gått opp til toppen.

Ross viste oss hvor John Knox (reformisten) hadde bodd, puben Worlds End som markerer hvor bymuren gikk i tidlige tider og der innbyggerne trodde at verden endte. Hun viste oss puben hvor Ian Rankins krimhelt vanker, hvor Graham Bell ble født og hvor oppfinneren av kloroform testet ut sin oppfinnelse på et helt middagsselskap.

John Knox¨s hus

Greyfriars Bobby ble kjent fordi han voktet sin eiers grav i 14 år. Hundens egen grav er like bak puben og er en stor turistattraksjon. Det skal visstnok bringe lykke å gni statuen på nesen…..

Den mørke, gotiske arkitekturen skjuler også sin andel av skumle historier. Tar man veien ned forbi Grayfriars Bobby kommer man til The Grassmarket hvor de offentlige henrettelsene skjedde. På Grayfriar kirkegård ble nye graver utstyrt med jerngitter over seg slik at ingen skulle stjele likene til medisinsk forskning.

Mest kjent er kanskje William Burk og Willian Hare som inviterte 16 intetanende sjeler hjem til seg i 1828, drepte dem og solgte likene til medisinsk forskning. Dette ble det laget film om i 2010.

Det «nye» universitetet…

Scott monumentet er til ære for den skotske forfatteren Sir Walter Scott. Det er 61 meter høyt og det nest største monumentet til en forfatter i verden.

 

Det er mange kirker i Edinburgh, og noen av dem er forlatt og tomme eller brukes til annet formål, enten som restauranter, utstillinger, musikklokale eller puber.

Men The Waverly er en ekte skotsk pub med live musikk og et rikt utvalg av whiskey.

God natt, Edinburgh

 

Post a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forrige innlegg Neste innlegg