Sykkelsesongen er endelig i gang!

I mars og april går flere av de historiske klassikerrittene i landeveissykling av stabelen. Dette er endagsritt som har en mer enn hundre år lang historie. Vårklassikerne kjøres i Italia, Frankrike, Nederland og Belgia, og fire av dem hører til de aller gjeveste sykkelrittene, nemlig «Monumentene».

Milano-Sanremo 17. mars (Monument)

Milano-Sanremo er årets første klassikerritt og kalles La Primavera (Våren). Rittet ble arrangert for første gang i 1907 og går i nordvest Italia. Det er også det lengste endagsrittet på hele 298 km.

Løypen er ganske flat og regnes som sprinternes klassiker. Belgiske Eddy Merckx vant dette legendariske rittet hele sju ganger på 60- og 70-tallet. Alexander Kristoff vant i 2014 og er eneste nordmann som har klart det.

Flandern rundt 1. April (Monument)

Flandern rundt går fra Antwerpen til Oudenaarde og er på 266,5 km. Dette rittet har mange bratte stigninger, hvorav mange er brosteinsbelagte. De mest kjente er kanskje Koppenberg med hele 22 prosent stigning, Paterberg og Muur-Kapelmuur. Alexander Kristoff er eneste nordmann som har vunnet dette rittet.

Kan Alexander Kristoff vinne Flandern rundt i år slik han gjorde i 2015? (Bilde fra 2014).

 

Paris-Roubaix 8. April (Monument)

Kanskje det mest berømte av de klassiske endagsrittene. Det ble første gang arrangert i 1896. Rittet går over røffe veier i det nordlige Frankrikes kullgruveområder og har i år 29 brosteinsstrekninger over mer enn 50 km.

Etter første verdenskrig fikk rittet kallenavnet «Helvete i nord» fordi det følger frontlinjene fra krigen og går forbi mange av krigens gamle slagmarker og kirkegårder. I tillegg er rittet et av de mest slitsomme og farefulle i sesongen og lever dermed opp til navnet sitt.

Rittet avsluttes med 1,5 runde på velodromen i Roubaix. Ingen nordmann har vunnet Paris-Roubaix, men Thor Hushovd har en andre- og en tredjeplass.

Edvald Boasson Hagen deltar i årets Paris-Robaix. Her ved starten av en etappe i Tour of Norway i 2016.

Amstel Gold Race 15. April

Amstel Gold Race arrangeres vanligvis i de sørlige delene av provinsen Limburg i Nederland, og er det viktigste nederlandske rittet. Til tross for at Nederland er kjent for sitt flate landskap, er det relativt mange bakker i denne delen av landet og dette er et ritt mer for klatrerne enn spurterne.

Navnet har det fått etter sponsoren, bryggeriet Amstel, og ikke elven Amstel. Amstel Gold Race er forholdsvis nytt i klassikersammenheng. Det første løpet fant sted den 30. april 1966.

La Flèche Wallonne 18. april

La Flèche Wallonne er det første av de to belgiske Ardennes-klassikerne og går på en onsdag, mellom Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège. Rittet ble opprinnelig laget for å øke salget av avisen Les Sports på 30-tallet.

Rittet er på 199,5 km og et høydepunkt er klatringen opp Mur de Huy som stedvis er brattere enn 15%. Spanske Alejandro Valverde har vunnet rittet hele 5 ganger.

Liège-Bastogne-Liège 22. April (Monument)

Liège–Bastogne–Liège kalles «Den gamle dame». Den ble arrangert første gang i 1892 og er det eldste av vårklassikerne. Rittet går igjennom Ardenne i Belgia, fra byen Liège til Bastogne og tilbake igjen til Liège. La Flèche Wallonne er det andre av de to belgiske Ardennes-klassikerne og er på 258 km.

Videre i sesongen kan vi glede oss til Tour of Norway og Tour de Fjords i mai og selvfølgelig Tour de France 7.-29. juli. Heldigvis sendes de fleste av disse rittene på TV2. Sykkelsporten hadde ikke vært den samme uten den fantastiske duoen Christian Paasche og Johan Kaggestad som kommenterer med stor kunnskap og stort engasjement. Sammen med Dag Otto Lauritzen, Mats Kaggestad og nå også Thor Hushovd er de et uslåelig team.

 

Post a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forrige innlegg Neste innlegg