Påskegrøss og gru i bok- og serieform

Påske = krim. Slik har det lenge vært her i Norge. Vi elsker å krabbe opp i sofaen foran peisen på hytta eller hjemme og begi oss inn i en verden fylt med grøss og gru. Utvalget av historier er stort, fristelsene mange. Her er noen forslag til hva du kan kose deg med i påskeferien.

Dette innlegget er overhode ikke sponset 🙂

Dette skal jeg lese i påsken:

André Bjerke – De dødes tjern

Utgitt i 1942 under psevdonymet Bernhard Borge, og i ny form i år i anledning André Bjerkes 100 års fødselsdag. En gruppe ungdommer drar til en isolert hytte for å finne årsaken til at en venn begikk selvmord. Her utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser i grenselandet mellom drøm og virkelighet. Filmatisert i 1958.

Jo Nesbø – Macbeth

Shakespears Macbeth gjenskapt i Nesbøs moderne univers. En korrupt politimester blir drept og dermed er maktkampen i gang. Førstebetjent Macbeth blir spådd et nytt liv på toppen av samfunnet. Dette blir en besettelse for ham og kvinnen han elsker, som egger ham til begå forbrytelsen som står mellom ham og makten.

Heine Bakkeid – Jeg skal savne deg senere

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel og blir hyret til å dra til et nedlagt fyr i det nordnorske havgapet for å finne en ung gutt som er savnet. Høststormene raser og det blir snart klart at Aske ikke er alene på fyret.

Og til underholdning for hele familien:

Quiz og grøss av Tom Egeland og Kurt Aust

En rykende fersk quizbok full av grøss og gru til påskefjellet: 1200 spørsmål om koder, drap, demoner, spioner, mesterforbrytere og diverse. I tillegg har boken seks nye krimnoveller.

 

 

Ellers kan jeg anbefale:

Tom Egeland – Lasaruseffekten

Bjørn Beltø er tilbake i godt og morsomt driv i denne sjuende boken om den lett nevrotiske arkeologen som alltid havner opp i religiøse drap og mysterier. Denne gangen leter han etter et gammelt oldtidsverk kalt De dødes bok. Men han er selvfølgelig ikke alene om det. En farlig munkeorden vil gjøre alt for å stoppe ham og et topphemmelig, amerikansk forskningsprosjekt leter etter svar på gåten om hva som skjer med oss når vi dør.

Harlan Coben – Hjem

For ti år siden forsvant to gutter sporløst. Så en dag dukker den ene av dem opp igjen. Hvor er den andre? Myron Bolitar og hans eksentriske venn Win må prøve å finne ham før det er for sent. Anbefaler for øvrig alle bøker av Harlan Coben!

Sharon Bolton – Nå ser du meg

Et brutalt mord i Londons gater har alle tegn på en copycats verk – på dagen 120 år siden Jack the Rippers første drap. Politibetjent Lacy Flint går i gang med å løse sin første drapsgåte. Dette er den første boken i serien om Lacy Flint.

Topp 3 tips fra Krimfestivalen 2018:

Tidligere i mars var det Krimfestival i Oslo med mange spennende foredrag og forfatterintervjuer. Det var spesielt tre bøker jeg la merke til og som jeg gleder meg til å lese etter hvert:

Aslak Nore – Ulvefellen – Vinner av Rivertonprisen 2017

Den norske frontkjemperen Henry Storm kommer desillusjonert tilbake fra Østfronten sommeren 1942 med visshet om at han har kjempet for feil side. Når han får muligheten å gjenoppta sine tekniske studier i Tyskland, får han mulighet til å jobbe for motstandsbevegelsen bak fiendens linjer. På feltsykehuset har han overhørt en tysk offiser som snakket om et topphemmelig tysk rakettprogram. SS-offiseren Werner Sorge jakter en tysk spion som lekker informasjon om dette rakettprogrammet. Når en vakker, kvinnelig dobbeltagent også dukker opp, er det duket for en sterk klassisk spionroman fra andre verdenskrig.

Karen Dionne – Myrkongens datter

Helena ble født i fangenskap og vokste opp isolert ute i skogen hos mannen som kalles Myrkongen. Hun har ikke fortalt noen om fortiden sin, men når Myrkongen rømmer fra fengselet, frykter hun for sitt og familiens liv. Hun må ta i bruk alt Myrkongen lærte henne og tar opp jakten på ham ute i villmarken.

 

 

C.J Tudor – Krittmannen

Som barn brukte Eddie og vennene hans krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente. Tretti år senere mottar Eddie et brev som inneholder et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Historien gjentar seg. Leken er ikke over…

 

 

Påskekrim på TV:

Disse skal jeg følge med på i påsken:

NRK:

Shetland – sesong 3 fra mandag 26. mars. Bygget på Ann Cleves bøker om kriminalinspektør Jimmy Perez på Shetland.

Den døende detektiven – bygget på svenske Leif G.W Perssons bok av samme navn som ble kåret til årets beste krim i Sverige i 2010. Sendes langfredag 30. mars

TV2:

Top of the Lake – sesong 2. Første sesong fikk terningkast seks og også denne sesongen får strålende kritikker. På rollelisten står blant annet Elizabeth Moss fra Mad men og Nicole Kidman. Sendes 26 -28 mars.

Innocent – David har sonet sju år for drapet på sin kone, men løslates på grunn av usikkerhet rundt tekniske bevis. Etterforsker Cathy Hudson må granske saken på nytt. Sendes skjærtorsdag 29. mars og langfredag 30. mars.

Streaming:

Og skulle ikke dette være nok krim for en uke, så kan vi jo alltids finne noe på Netflix eller HBO:

The Fall (Netflix – 3 sesonger) – Vi følger førstebetjent Stella Gibson og seriemorderen Paul Spector parallelt under etterforskningen av flere drap i Belfast.

The Killing (Netflix – 4 sesonger) – Drapsetterforskerne Sarah Linden og Stephen Holden etterforsker drap i denne nokså mørke og dystre, men svært bra serien.

Altered carbon (Netflix – 1 sesong) – likte du Westworld? Da kommer du til å elske denne futuristiske serien om Takeshi Kovacs som våker i en ny kropp etter 250 år på is og som må løse en ubegripelig drapsgåte for å fortjene sin frihet. Her er det bare å henge med i svingene…

Bosch (HBO – 3 sesonger) – sesong 4 kommer i april så hvorfor ikke starte med å se de tidligere sesongene i påskesofaen. LA politikrim basert på Michael Connellys bøker.

Comments (2)

 • Maria

  2. juni 2018 at 09:57

  Jeg skulle ønske jeg hadde tid til å lese mye mer enn det jeg har. Det går helst i pensum for tiden, da jeg holder på å fullføre en mastergrad i juss. Får nesten dårlig samvittighet for at jeg bruker tid på andre bøker. Men på fredag er siste eksamen dette semesteret og jeg kan sette meg ned med god samvittighet og lese alle bøkene som ligger på vent 🙂

  1. frumeretefjeld

   3. juni 2018 at 12:17

   Hei Maria! Ja, det er så mange gode bøker og så liten tid! 🙂 Man får prøve utnytte de små tidslommene man har, for det er så fint å kunne forsvinne inn i en bok og koble av litt. Jeg bruker Kindle appen på mobil for da har jeg alltid en bok tilgjengelig når en uventet lesepause dukker opp:) Masse lykke til på eksamen! Og så håper jeg du får tid til å lese mye i sommer! Merete 🙂

Post a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forrige innlegg Neste innlegg