Brave new world

Dersom du vokste opp på 80-tallet, husker du sikkert bøkene og filmene som handlet om hvordan verden ville se ut etter år 2000? Forfattere og filmskapere overgikk hverandre i de villeste fremtidsversjoner. Måltidene ville være i pilleform, vi kom til å gå rundt i sølvskimrende buksedresser og det fantes en teknisk duppeditt til alle formål. Tenk bare på Marty McFly og hans flyvende skateboard i Tilbake til fremtiden.

Men det var også ganske grimme utsikter for menneskeheten. En ødelagt, apokalyptiske verden i Mad Max, utenomjordiske fiender i Aliens og selvfølgelig roboter som kunne tenke selv i Terminator-filmene.

Ha! Som om det noen gang kom til å skje!

Vel, mer om det i slutten av innlegget…

La meg først starte med årets julegave i det fjeldske hjem:

En Google Home.

Som du ser av bildet over, er Google Home en nøytralt utseende, høytalerlignende gjenstand. Den står musestille og uskyldig i bakgrunnen og gjøre ikke mye ut av seg. Men ikke la deg lure. Dette er den nye hjernen i familien. Så fort du snakker til den, er den nesten som et femte familiemedlem. Google Home kan styre hjemmet og livet ditt for deg. Hvis du vil. Det er bare å koble den opp mot googlekontoen og appene dine, så er du i gang.

Si for eksempel: «Hey Google, tell me about my day» (den snakker foreløpig ikke norsk). Da vil Google Home gå inn i kalenderen din og lese opp dagens avtaler, sjekke været der du er og trafikkforholdene på vei til jobben. Så kan du fortelle den hva du mangler i kjøleskapet og den oppretter en handleliste som den sender til mobilen din, så alt er klart når du kommer i butikken.

Kjører du Tesla, kan Google Home koble seg opp til bilen som står i garasjen og snakke med den. Sjekke ladestatusen og skru på varmen i kupeen før du skal ut og kjøre.

Du kan koble Google Home opp mot Smarthouse systemer som Philips Hue og den skrur av og på lyset på din kommando. Kobler du den opp mot TV’n, bytter den tv-kanal for deg. Den kan sette på alarmer, ringe telefonen din hvis du har forlagt den og engasjere hele familien med en quiz under middagen.

Skjønner?

Jeg blir nok sett på som dinosaurusen i familien, for jeg er en smule skeptisk. For meg er det mye enklere å bare trykke på lysbryteren eller fjernkontrollen. Dessuten føles det unaturlig å snakke til en maskin. Enn så lenge.

Men joda, det er veldig kult og jeg synes faktisk at det aller meste av ny teknologi er spennende og bra. Teknologiske fremskritt bedrer stort sett folks liv. Bare tenk på alle de nye hjelpemidlene innen helse, utdanning, transport, forskning og ikke minst i omleggingen til et mer miljøvennlig samfunn.

I vår familie er vi fan av Elon Musk. Ikke bare fordi han lager kule biler, men fordi han ikke er redd for å tenke nytt, kreativt og miljøvennlig. Og han lar seg ikke begrense av gamle sannheter. Ordet «umulig» finnes ikke i hans vokabular. Ideer som de fleste bare rister på hodet av, mener han er fullt gjennomførbare på bare få år. Som sende en Tesla i bane rundt sola (gjort i februar 2018) eller mennesker til Mars innen 2022. Samtidig er han sunt skeptisk til enkelte deler av den teknologiske utviklingen.

Og jeg er som sagt litt skeptisk selv. For hva gjør alle disse teknologiske fremskrittene med oss som mennesker? Her er et par utfordringer som jeg synes det er verdt å tenke litt på:

  • Fysisk. De fleste beveger seg altfor lite og mange blir syke av det.
  • Sosialt. Den digitale omgangsformen gjør at den geografiske avstanden minker, men det gjør også nærheten mellom mennesker. Og noen glemmer både folkeskikk og empati bare fordi man ikke ser den man snakker om eller med…
  • Kreativitet. iPad som læringsmiddel i skole har mange fordeler. Likevel fryder mange unger seg når de får utdelt papir og fargeblyanter og kan sitte med noe mellom hendene. For kreativitet sitter ikke bare i hodet. Det har med sansene å gjøre. Kreativitet er også grunnlaget for innovasjon og noe vi bør verne om.
  • Etikk. Er det greit å bryte etiske grenser bare fordi vi kan? Hvor går grensen innen genforskning? Og hvor langt skal vi gå i utviklingen av kunstig intelligens?

For noen få uker siden lærte kunstig intelligens (Alphazero) fra Google seg å spille sjakk på 4 timer ved å spille mot seg selv og lære av sine feil. Deretter knuste den verdens beste sjakkcomputer Stockfish og tapte ikke en av de hundre kampene de spilte mot hverandre.

Og da er vi tilbake til Terminator.

Roboter som lærer og tenker selv… Et intelligent Skynet-nettverk som tar over verden… Er det mulig?

Elon Musk utvikler selv kunstig intelligens til bruk i sine selvkjørende biler, men han mener at man bør være forsiktig med forskning på dette feltet fordi det kan få uante konsekvenser. Utviklingen går utrolig fort og kan komme ut av kontroll.

Hva skjer for eksempel hvis kunstig intelligens i statlige systemer begynner å ta beslutninger på egenhånd når det gjelder økonomi, sikkerhet og forsvar? Hva om terrorister tar i bruk teknologien for å nå sine mål?

Den som leder an i utviklingen av kunstig intelligens, kan kanskje styre verden…

Roboten SpotMini fra Boston Dynamics er uansett både fascinerende og skremmende:

 

 

Post a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forrige innlegg Neste innlegg